Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.
Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.
De afgelopen periode zijn de huisartsenpraktijken vanuit landelijke organisatie geïnformeerd over de vernieuwingen rondom BVO, screening naar Baarmoederhalskanker.
Het onderzoek, waarbij primair gescreend wordt op de aanwezigheid van hoog risico HPV virus, wordt met de eventueel hierop volgende cytologische beoordeling van BVO uitstrijkjes uitgevoerd door vijf landelijk geselecteerde laboratoria.
Beoordeling van cervixuitstrijkjes op indicatie blijft bij de Pathologie Zuyderland MC. Voor uitstrijkjes op indicatie gelden vanaf 2017 de nieuwe IKNL-richtlijn Cervixcytologie, de IKNL richtlijn "CIN, AIS en VAIN” en de NHG-praktijkhandleidingen “Standaard Preventie en vroegdiagnostiek van Cervixcarcinoom” en “Standaard Vaginaal Bloedverlies”.
Indien een vrouw zich presenteert met klachten dient een cervix cytologisch onderzoek verricht te worden. Een (recente) deelname aan het bevolkingsonderzoek is geen reden om hiervan af te zien, in het BVO wordt immers uitsluitend gescreend op aanwezigheid van hrHPV. Om bij klachten tot een optimale diagnostiek te komen is in de richtlijnen gekozen voor primair cytologisch onderzoek, zo nodig ter differentiatie, gevolgd door onderzoek naar hrHPV. Een hrHPV test n.a.v. indicaties en een hrHPV test in het follow-up traject hoeft u niet separaat aan te vragen. Deze bepalingen worden door het laboratorium conform de richtlijnen toegevoegd aan de cytologische beoordeling.
Door de verwachte verhoogde aandacht voor HPV in de media kan het echter zijn dat een vrouw specifiek hiernaar vraagt. Op uitdrukkelijk verzoek van de vrouw kan een hrHPV test uitgevoerd worden naast een cytologische beoordeling, dit gaarne duidelijk vermelden op de aanvraag. De kosten hiervan vallen onder de eigen zorgverzekering.
- Conversie KOPAC-B, Papanicolaou (Pap) en Bethesda
Het aanvraagformulier voor indicatieve cervix is aangepast aan de nieuwe standaard, waarbij de gegevens die hierop vermeld worden grotendeels overeenkomen met het laboratoriumformulier voor het bevolkingsonderzoek.
Uitstrijkmateriaal en laboratoriumformulieren
Indicatieve cervixcytologie en andere histologische of cytologische onderzoeken kunt u op de voor laboratoriumonderzoeken Zuyderland gebruikelijke manier verzamelen.
* Om onderzoeken bestemd voor de Klinische pathologie in de transportbox makkelijk te kunnen onderscheiden willen we u verzoeken deze onderzoeken aan te bieden in de groene plastic disposable zakjes. Het monsterpotje i.v.m. mogelijke lekkage graag op de gebruikelijke manier eerst in een safetybag verpakken en dit samen met het ingevulde aanvraagformulier in het blauwe verzendzakje.
Samenstellers: S. Cörvers, Klinisch Patholoog, M. Aarts, analist 1 Cytologie, K. Machielsen unitmanager Pathologie, afdeling Klinische Pathologie Zuyderland
Revisiedatum: 16 februari 2021