Nucleair geneeskundig onderzoek en therapie

Algemeen

De huisarts kan bij verschillende indicaties scintigrafisch onderzoek aanvragen. De patiënt krijgt een licht radioactief farmacon
toegediend, waarbij de vrijkomende gammastralen worden gedetecteerd. De stralingsbelasting voor de patiënt is laag, vergelijkbaar
met röntgenonderzoek. Bij radionuclidentherapie wordt met Bètastralen gewerkt. De scintigrafie is een zeer gevoelig functioneel onderzoek dat in een vroeg stadium afwijkingen aantoont, vaak voordat er anatomische (radiologische) afwijkingen waarneembaar zijn.*1
Patiënten kunnen binnen een tot enkele werkdagen (tot een week) terecht. De kosten zijn vergelijkbaar met die van radiologisch onderzoek.
Relatieve contraïndicaties: Zwangerschap en borstvoeding

Verwijscriteria

Schildklierscintigrafie:
Diagnostiek: Hyperthyreoïdie /thyreotoxicose: DD toxisch multinodulair struma, ziekte van Graves, thyreoïditis of toxisch adenoom
Therapie: Hyperthyreoïdie:
In overleg met de internist en/of nucleair geneeskundige kan besloten worden tot behandeling van: Ziekte van Graves, multinodulair struma (I-131-behandeling).

Skeletscintigrafie:
Diagnostiek:

Orthopedie:
Klinisch beeld dat doet denken aan een fractuur, fissuur, arthrose, osteomyelitis of een Sudeckse dystrofie, waarbij een discrepantie bestaat tussen het radiologische beeld en de symptomen.

Oncologie:
Verdenking botmetastasen, bijvoorbeeld:

  • Prostaatcarcinoom
  • Mammacarcinoom
  • Longcarcinoom
  • Primaire tumor eci

NB: Ziekte van Kahler is GEEN indicatie

Therapie: In overleg met de oncoloog en/of nucleair geneeskundige kan besloten worden tot palliatieve pijnbestrijding m.b.v. radionucleaire
therapie. Bijvoorbeeld als eerdere externe radiotherapie is toegepast en dus opnieuw externe radiotherapie niet meer kan.

Lymfescintigrafie:
Aantonen van gestoorde lymfe-afvloed bij onbegrepen oedeem of frequente erysipelas.
MCCE – septemb

Huisarts

Schrijft verwijsbrief via HIS en faxt dit naar: 033-8507994. Op aanvraag formulier/verwijsbrief gaarne ook mobiel nummer van patiënt vermelden zodat administratie van de nucleaire geneeskunde de patiënt gemakkelijk kan bereiken voor maken van afspraak.
Bij twijfel over de indicatie kan de huisarts overleggen met de dienstdoend nucleair geneeskundige: 033-8502094.

Info aan de patient

De patiënt wordt z.s.m. gebeld door de administratie van de afdeling nucleaire geneeskunde wanneer het onderzoek/behandeling kan plaatsvinden. Het onderzoek vindt binnen 1 week plaats.
De stralingsbelasting bij nucleaire diagnostiek is gering. Bij therapeutische toepassing is dit variabel en worden de instructies overgelaten aan de afdeling nucleaire geneeskunde.
De patiënt krijgt schriftelijke informatie toegestuurd door de afdeling nucleaire geneeskunde over onder andere de duur van het onderzoek (variabel) en over de noodzakelijke voorbereidingen.

Nucleair geneeskundige

Stuurt een verslag met de scintigrafische bevindingen met een advies voor follow-up en eventueel vervolg onderzoek.

  • Onderzoeksresultaten zijn binnen twee werkdagen bekend en worden elektronisch toegezonden aan de huisarts, behalve als het gaat om lymfescintigrafisch onderzoek, dan binnen twee weken.
  • Belangrijke onverwachte bevindingen worden door de nucleair geneeskundige doorgebeld.

Noten

*1 Voor de meest gangbare onderzoeken gelden geen beschermende of extra regels voor patiënten en omgeving. Na therapie krijgen patiënten uitvoerige leefregels mee naar huis, zowel mondeling als ook schriftelijk.