Doel van de Regionale Richtlijn Antistolling is: veilige behandeling met Nieuwe Orale Anticoagulantia (NOAC’s) in de regio Haaglanden.
Doel van de Regionale Richtlijn Antistolling is: veilige behandeling met Nieuwe Orale Anticoagulantia (NOAC’s) in de regio Haaglanden.
In de Regionale Richtlijn Antistolling zijn afspraken gemaakt over
Deze afspraken gelden tot ze geëvalueerd worden in 2016.
Voor deze afspraken is een tekstuele samenvatting gemaakt voor deze app, waarin u informatie vindt over gebruikte combinaties van geneesmiddelen en afspraken per beroepsgroep. Bovendien zijn de afspraken integraal te raadplegen in deze pdf.Een toelichting bij deze afspraken staat hier.
Hieronder volgt informatie over enkele (on)mogelijke combinaties van andere geneesmiddelen met NOAC’s.
Bij een nieuwe patiënt:
Bij een patiënt in zorg bij Trombosedienst:
Eerste afgifte voor 15 dagen
Achtergrond:
bij de behandeling met NOAC’s is therapietrouw essentieel, maar bij het behandelen van evt. complicaties is het ook essentieel om te weten of de NOAC echt gebruikt wordt. Probeer dit bij de EUB duidelijk over te laten komen. Mensen vertellen niet graag dat ze iets wat is voorgeschreven niet gebruiken, dus zorg voor hoge noodzaak met een lage drempel om het te vertellen.
Tweede afgifte voor 2,5 maand
Achtergrond:
te laat komen voor de TU kan duiden op therapie ontrouw, maar wellicht heeft de gebruiker eerst 3 dagen nagedacht voordat begonnen is met de NOAC. Voor het belang van de behandeling en de laagdrempeligheid van de apotheek is het belangrijk dat niet meteen begonnen wordt met de opmerking: ”Te laat, dus niet therapietrouw!” Vragen naar de startdatum helpt het gesprek beter op gang. Uiteraard is het net als bij de EUB belangrijk dat er op de therapietrouw gewezen wordt en ook nogmaals op het melden van ontrouw of ongebruik.
Derde en volgende afgifte voor 3 maanden
Indien de patiënt in zorg was bij Trombosedienst, belt hij/zij zelf naar Trombosedienst voor afspraak conversie. Voorafgaand aan deze afspraak gaat patiënt naar apotheek voor 1e afgifte.
Bij overgang van VKA’s naar NOAC’s:
Specialist schrijft voor en controleert het eerste jaar, daarna wordt terugverwezen naar huisarts voor verdere medicatiebegeleiding.
Calamiteiten:
Lichte tot milde bloeding - geen spoed:
Ernstige bloedingen - spoed
(alle zichtbare bloedingen gepaard gaande met een systolische bloeddruk ≤ 90 mmHg):
Lichte tot milde bloeding - geen spoed:
Ernstige bloedingen - spoed
(alle zichtbare bloedingen gepaard gaande met een systolische bloeddruk ≤ 90 mmHg):
Deze afspraak is in 2014 gemaakt op initiatief van het FarmacoTherapeutisch Transmuraal Overleg, onder verantwoordelijkheid van de Stichting Transmurale Zorg Den Haag eo. Een herziening van deze afspraak staat gepland voor de zomer van 2016. Een complete lijst van deelnemers is te vinden in de toelichting op deze afspraak. Contactpersoon voor deze afspraak is Rolien de Jong.
Het stroomschema van deze afspraak is in te zien in dit pdf bestand. De toelichting bij deze afspraken is hier te vinden. Bovendien is zowel de afspraak als de toelichting hierop terug te vinden op de website van de Stichting Transmurale Zorg Den Haag eo.