Geen crisis, maar wel behoefte aan Acute Zorg
Bij situaties die 'tot morgen' kunnen wachten, is er geen sprake van een crisis maar van acute zorg. In die situaties is er wel vaan behoefte aan reguliere hulp, die dan snel georganiseerd moet worden via de gemeentelijke toegangsteams. Wellicht is er ook al hulp in het gezin en is er een kort periode intensievere inzet nodig door de reeds aanwezige hulpverlener. In deze gevallen kan het team Crisishulp Jeugd vanuit de aanwezige expertise daarbij ondersteunen d.m.v. advies en coaching on the job.
Wat als er sprake is van een crisis
Crisissituaties kunnen door iedereen 24/7 gemeld worden bij het telefonische Meldpunt van Crisishulp Jeugd Zuid-Limburg.
Het Meldpunt voert een telefonische triage uit en - waar nodig - binnen 2 uur een actieve inschatting ter plaatse.
Een crisissituatie duurt per definitie nooit lang. Als de veiligheid is hersteld, spreken we immers niet meer van crisis. Als zich een crisis voordoet, zetten we bij voorkeur ambulante crisishulp in. Dit s maximaal 4 weken mogelijk. Ambulante crisishulp wordt geboden met Ambulante Spoedhulp (ASH), Families First (FF) of Ambulante Psychiatrische Behandeling.
Als de veiligheid zodanig in het geding is dat ambulante crisishulp geen passende oplossing biedt, wordt er gezicht naar een (tijdelijke) plaatsing in het netwerk van de jeugdige of bieden we een noodbed voor één nacht. Alleen als het echt niet anders kan, gaan we over tot plaatsing in een crisispleeggezin of crisisgroep. Verblijf in een crisisgroep kan plaatsvinden bij srisisaanbieders J&O, LVB, of GGZ voor maximaal 1 week.