Richtlijn ter preventie en behandeling van acute wonden.
Richtlijn ter preventie en behandeling van acute wonden.
Acute wonden zijn wonden die zijn ontstaan na een trauma of chirurgische ingreep.
Voor patiënten kunnen deze wonden hun dagelijkse bezigheden en kwaliteit van leven belemmeren. In Nederland komen jaarlijks meer dan 400.000 patiënten op een SEH met een open wond, oppervlakkig letsel, brandwond, traumatische amputatie of bevriezing. Acute wonden kunnen de patiënten herinneren aan het trauma of de ingreep die hen is overkomen.
Bij preventie moet gedacht worden aan het voorkomen van complicaties (zoals infectie) bij acute wonden, zowel bij traumatische wonden als bij chirurgische wonden. De kans op een wondinfectie is klein, namelijk 3-5% in open wonden en 4,6% in postoperatieve wonden. Indien open wonden met vuil zijn besmet, zoals bij traumatische wonden: bijt- of snijwonden en straatwonden, is het risico op infectie wel vergroot.
Acute wond
Na een incident waarbij een acute wond is ontstaan gaat patiënt naar de huisarts of spoedeisende hulp of wordt gezien door de specialist ouderengeneeskunde. De huisarts, SEH arts of specialist ouderengeneeskunde observeert de wond, reinigt de wond en bepaalt de vervolgstappen.
Chirurgische wond
Een chirurgische wond wordt beoordeeld door de chirurg, hij/zij bepaalt de vervolgstappen. De chirurg schakelt zo nodig de wondverpleegkundige/-consulent van het ziekenhuis in.
De huisarts, specialist ouderengeneeskunde, SEH arts of chirurg, stelt vast om wat voor een acute wond het gaat:
Reinigen van een open wond moet gebeuren met een zachte straal lauwwarm kraanwater.
Primair gesloten wond: hoeft niet te worden bedekt. Indien exsudaat, gestold bloed of beslag op de wond voor de patiënt als hinderlijk wordt ervaren kan worden overwogen om de primair gesloten wond te reinigen. Let op bedekken bij schuif en wrijf krachten, denk aan kleding etc.
Open acute wonden:
Verwijzen naar 2e lijn als:
Pijn
Wondpijn kan optreden als acute pijn bij bijv. debridement, hechten of verbandwissel of als continue pijn. Uit onderzoek is gebleken dat patiënten de verbandwissel als het meest pijnlijk ervaren, gevolgd door het verwijderen van uitgedroogde verbanden of verklevende verbanden. Een adequate pijnbestrijding kan de wondgenezing comfortabeler en ook sneller doen verlopen.
Richtlijn ‘Wondzorg’ evidence based richtlijn voor de behandeling van wonden met een acute etiologie in de ketenzorg. Nederlandse Vereniging voor Heelkunde, 2013.